tirsdag 11. november 2008

Pels og slikt

Det er så mye debatt om pelsoppdrett og slikt her i landet for tiden. Egentlig har jeg aldri brydd meg særlig om disse dyrevernsforkjemperne, fordi det jeg har av pels er enten fuskepels, eller en annorakk-krage fra 60tallet (og det dyret er sikkert skutt i det fri, men uansett død nå idag). Dyrene skal ikke bli mishandlet mener jeg. Men jeg tror ikke at de største/beste pelsoppdretterne her i landet har for det første samvittighet til det, ei heller råd. For mistrives dyret så ser man det jo utrolig godt på pelsen! Akkurat som på håret vårt. Dårlig kosthold, helse og sinn = miserabelt hår.

Når det kommer til mote og pels så er jeg egentlig helt for pels - så lenge deg er fuskepels. Det er nydelig plagg, mykt og varmt. Om man går med fuskepelslue eller fuskepelsvest skader man ingen. Er man et moteforbilde så skader man ingen da heller - de fleste har en økonomi (og samvittighet) som tilsvarer fuskepels. Forøvrig er det ikke 20- lenger her jeg bor, så jeg nøyer meg med varmen fuskepelsen gir. Og skulle du våge å ta på deg ekte, så er det vel ingen som burde dømme deg annet enn samvittigheten din ;)

i
Egentlig tenkte jeg ikke over at jeg hadde pels på meg før senere, når det kommer til disse debattene. Men dagens antrekk! Pelsvest fikk jeg av Daniel da vi var i Paris<3


Og dagen i dag: Min kjære Daniel stjeler brillene mine for å sjekke opp Eirik.

Hva synes du om pels, fusk som ekte?
Enig med disse ekstreme dyreforkjemperne, helt i mot dem eller midt i mellom?

9 kommentarer:

Elise sa...

Jeg har aldri eid et pels-plagg, og kommer nok ikke til å gjøre det heller. Iallefall ikke ekte pels. Jeg så dokument2 i går, og jeg ble helt dårlig. Jeg synes det er grusomt hvordan enkelte pelsoppdrettere behandler dyrene. De er skadet, utsultet og lever i småsmå bur. Det som sjokkerte meg mest var at de har forbydd pelsoppdrett i både Danmark og Nederland pga av at politikerne så på det som en umulig oppgave å gjøre livet i bur bra for disse dyrene. Men her i Norge synes politikerne det ikke er noe problem, tydeligvis...

Morbeline sa...

Elise: Jeg fikk ikke tid til å se det i går, noe jeg skulle øsnke jeg hadde. Kan være enig med deg der. Kanskje er vi bare uvitende her til lands, eller ikke liker å erkjenne problemet? Men var det ALLE oppdrettere her til lands? Eller bare noen?

Anonym sa...

"For mistrives dyret så ser man det jo utrolig godt på pelsen!"
Jesus...

Jeg spiser jo kjøtt og går forresten også med dyr i form av lærbelter og sko osv. Har sko med reinsdyr og en jakke av saueskinn. Vet ikke hvordan dyrene på pelsfarm har det da. Bruker ikke den typen pels fordi det aldri har vært min "stil", men hadde vel brukt fusk i så fall, om jeg ikke var eskimo, vet ikke.
Det jeg syns skurrer mest (men jeg vet for lite om pels"oppdrett"!) er at pelsdyrene egentlig er ville dyr som blir stappet inn i så alt for små bur - mens dagens husdyr er avlet fram for å bli tamdyr som ikke hadde klart seg på egen hånd i naturen.

Så er det jo ikke alle mennesker som har det bra heller. Kids i U-land som jobber på farlige fabrikker for å produsere klær og ting til kids i I-land. Verden er så stygg og urettferdig, og det er nesten umulig å være en rettferdig forbruker. Blant tusenvis av folk som aldri ofrer det en tanke, er det så fint med sånne som deg, som prøver :) Det beste man kan gjøre.

Fant forresten en røyskatt på loftet, med hode og greier, et slags "skjerf" som skulle henge rundt halsen som pynt. Yikes.

sigrid sa...

skulle ikke være anonymt, wops.

Maria sa...

De får nok nok mat og slikt hos pelsoppdretterne, men instinktene, "følelsene", tilværelsen blir virkelig undergravd av de små burene og boltreplassen. Det er som å ha en hund i et lite soverom hele dens liv. :S
Som Sigrid sier, husdyr som ku hadde nok ikke klart seg vilt -i de mengder de eksisterer i dag-, så det blir en (bitte)litt annen greie.
Men jeg forstår hva du mener:)

Jeg kan bruke fuskepels, og bruker skinn som er til overs etter matindustrien (det er sjelden skinn kommer fra noe annet enn dét i Norge). :)

kristin sa...

jeg synes det er litt voldsomt at dyreforkjempere skal klage på all pels. Men at de er imot at dyr skal bures inne og mishandlet og sånn, det forstår jeg. Men det bør da være lov å utnytte et dyr til det fulle. Liksom ikke bare ta kjøttet, men bruke pelsen til noe.
Pels er ikke min stil uansett, men fuskepels er finest, synes jeg. Sånn ekte blir litt for diva-greier.

Ella sa...

Kjempefin vest! Jeg er vel egentlig imot ekte, om dyrene hadde levd et fritt liv, og hatt det bra, hadde det vært en annen sak, men uansett, å drepe noen for å ha dem på seg, det er litt drøyt syns jeg.

Pia sa...

Det er mattilsynet som har "ansvaret" for at oppdretterne har greie forhold for pelsdyrene på farmene. Men når mattilsynet skal inspisere, vet man jo ofte når de kommer. Kanskje ikke dagen, men gjerne uken eller måneden. Hvis dyrevernere kommer på besøk gjør de det helt uanmeldt - og oppdretterne har ingen mulighet til å rydde opp.

http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/11/10/553505.html

Anette sa...

det funker jo med fuske pels, så hvorfor drepe dyr for å få ekte pels som ser helt likens ut. skjønner ikke det der jeg, menmen.
tøff vest da:)